• info@nutr.gr
 • Φιλικής Εταιρείας 8Β, 65403, Καβάλα
 • Τηλέφωνο: 2514000008
Open

Πώς θα βρείτε τον διαιτολόγο, διατροφολόγο που σας ταιριάζει;

Πώς θα βρεις τον κατάλληλο διαιτολόγο για εσένα;

Ανεξάρτητα από τον λόγο αναζήτησης διατροφικών υπηρεσιών, το σημαντικό είναι ότι αποφασίζετε να αφιερώσετε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας! Κατά τη διαμόρφωση μιας δίαιτας, μπορεί να «παρασυρθείτε» και να φτιάξετε κι άλλες καλές συνήθειες, όπως:

• ύπνο

• σωματική άσκηση

• καθημερινό πλάνο

Αποκτήστε την ιδανική ποιότητα ζωής μειώνοντας το άγχος και απολαμβάνοντας την ζωή!

Η ανάγκη του διαιτολόγου

Το 80% των χρόνιων ασθενειών (όπως καρδιαγγειακές παθήσεις) μπορούν να προληφθούν μέσω συστάσεων υγιεινής διατροφής (δίαιτα, άσκηση, κάπνισμα). Ταυτόχρονα, το κόστος πρόληψης είναι πολύ χαμηλότερο με την έγκαιρη θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Όπως και με κάθε άλλη αγορά, είναι καλύτερο να καθορίσετε τι χρειάζεστε και ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες πριν συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο. Συνήθως, ένας διαιτολόγος θα σας κάνει αυτή την ερώτηση για να διερευνήσει πόσο ισχυρό είναι το κίνητρό σας για να αλλάξετε τη διατροφή σας και να δεσμευτείτε για τα αποτελέσματα, έντονο ή όχι.

Τι μπορεί να κάνει ένας διατροφολόγος για εσάς;

“Θέλω να χάσω βάρος, πρέπει να κάνω ένα τεστ δυσανεξίας;”

Τα τεστ δυσανεξίας δεν έχουν καμία επιστημονική βάση για την απώλεια βάρους και οι διατροφολόγοι που έχουν αποφοιτήσει από επίσημη σχολή δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν! Ο Σύλλογος Διαιτολόγων εξέδωσε επίσης ανακοίνωση για την προστασία των πελατών.

“Θέλω να έχω περισσότερη αντοχή όταν τρέχω”

Ένας αθλητικός διατροφολόγος μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αντοχή σας, αλλά και να βελτιώσετε την απόδοση σας στην άσκηση.

“Αυτή τη περίοδο κάνω αιμοκάθαρση, θέλω να ξέρω πώς να τρώω”

Ένας διαιτολόγος στο νοσοκομείο ή ένας διαιτολόγος με κλινική εμπειρία μπορεί να βοηθήσει.

«Θέλω να χάσω λίπος στα χέρια μου»

Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος κυρίως μειώνοντας το λίπος, αλλά δεν μπορεί να καθορίσει το σχήμα του σώματός σας ή την άσκηση που θα εκτελέσετε.

Μετρήσεις

Φυσικά, τα σύγχρονα μηχανήματα είναι κάτι που μπορείτε να εμπιστευτείτε:

 • για την αξιοπιστία τους, όπως ακριβή αποτελέσματα και ανίχνευση αλλαγών
 • πρέπει να διατηρείτε συνθήκες υγιεινής, όπως η απολύμανση της περιοχής όπου ακουμπάει το μηχάνημα με το δέρμα
 • για την χρήση τους, ο διατροφολόγος θα σας ενημερώσει πώς λειτουργεί κάθε μηχανή κατά τη λήψη μετρήσεων

Βασικός μεταβολισμός

Με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος που αναλύει τα συστατικά της αναπνοής. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε μια ειδική μάσκα και να χαλαρώσετε για 15 λεπτά. Στο τέλος της μέτρησης, θα γνωρίζετε τις θερμίδες που καίτε όταν βρίσκεστε σε ηρεμία.

Μέτρηση σώματος

Περιλαμβάνουν τη μέτρηση βάρους, ύψους, περιφέρειας μέσης, γοφών, μηρού και μέσου βραχίονα. Αυτές είναι βασικές αλλά πολύ σημαντικές μετρήσεις που θα σας βοηθήσουν να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας και τον διαιτολόγο να καθορίσει το πρόγραμμα της διατροφής σας.

Ο διαιτολόγος θα συμβουλευτεί εξετάσεις αίματος που μπορεί να έχετε για να έχει τον πλήρη ιατρικό φάκελό σας, αλλά δεν είναι σε θέση να σας τις γράψει!

Ανάλυση σώματος

Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική μέτρηση και θα την επαναλαμβάνετε τακτικά. Περιέχει μετρήσεις:

 • λιπώδους ιστού
 • άλιπης μάζας σώματος
 • σωματικών υγρών

και γίνεται με τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδισης στην οποία πέλμα και παλάμη ακουμπούν σε αγώγιμες επιφάνειες ή ηλεκτρόδια.

Τα σύγχρονα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης και απεικόνισης της σύνθεση του σώματος ανά περιοχή!

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αθλητές, για να μετράνε για παράδειγμα πόσο μυϊκό ιστό έχει ο αριστερός μηρός σε σχέση με τη δεξιά πλευρά. Για τον γενικό πληθυσμό το μετρούμενο σπλαχνικό λίπος είναι πιο σημαντικό γιατί είναι κακό για την υγεία.

διαιτολόγος, διατροφολόγος

Πώς να βρείτε έναν διατροφολόγο;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας με πρωταγωνιστή το διαδίκτυο: είναι πιο οικολογικό από τους έντυπους καταλόγους επιχειρήσεων, φθηνότερο και πιο άμεσο από τις αποκλειστικές τηλεφωνικές γραμμές πληροφοριών! Ο όρος αναζήτηση θα πρέπει κατά προτίμηση να περιέχει επαγγελματικές λέξεις, όπως «διατροφολόγος» και την περιοχή που σας ενδιαφέρει.

Όσο πιο κοντά σας είναι το γραφείο του, τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχετε με επιτυχία τους διατροφικούς σας στόχους, γιατί η απόσταση δεν θα είναι δικαιολογία για να αγνοήσετε τις προσπάθειές σας.

Είναι πτυχιούχος διαιτολόγος;

Είναι γεγονός ότι για να ξεκινήσει κανείς να ασκεί διαιτολογικές υπηρεσίες δεν χρειάζεται να επιδείξει το πτυχίο του στην εφορία (έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας).

Όμως, από το 2016 όλοι όσοι έχουν πτυχίο διαιτολογίας πρέπει να έχουν και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αυτό έγινε με στόχο την προστασία των πελατών ώστε να επιλέγουν πάντα κάποιον αρμόδιο επαγγελματία.

Από ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα βγαίνουν διαιτολόγοι;

 • Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΕΙ),
 • Τμήματα Διατροφής – Διαιτολογίας:
  • ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης,
  • ΑΤΕΙ Κρήτης (Παράρτημα Σητείας),
  • ΑΤΕΙ Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας)
 • Ισότιμο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από το εξωτερικό, αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Κι αν έχει μεταπτυχιακό;

Φυσικά το μεταπτυχιακό σημαίνει ότι υπάρχει μια παραπάνω εξειδίκευση στο αντικείμενο, ωστόσο δεν θεωρείται επαγγελματίας αν δεν έχει και τον αντίστοιχο προπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Κάντε έρευνα

Όταν πάτε για ψώνια κάνετε μια έρευνα αγοράς πριν καταλήξετε σε αυτό που θα αγοράσετε, σωστά; Γιατί να μην κάνετε το ίδιο όταν ψάχνετε τον σωστό διαιτολόγο για εσάς; Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μπορείτε να πάρετε από την παρουσία ενός διαιτολόγου στο internet.

Website

Από την προσωπική του ιστοσελίδα μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες όπως αυτές που περιγράφονται σε ένα βιογραφικό: τίτλοι σπουδών, υπηρεσίες που προσφέρει και άλλα. Στα άρθρα που ανεβάζει στο site μπορείτε να καταλάβετε και την προσέγγιση που χρησιμοποιεί όσο αναφορά διατροφικά θέματα.

Social Media

Όλοι έχουμε ένα προφίλ σε κάποιο μέσω κοινωνικής δικτύωσης (π.χ Facebook). Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντά του, τις απόψεις του σε θέματα διατροφής και υγείας, τον τρόπο επικοινωνίας του και πολλά άλλα.

Προσοχή! Να θυμάστε ότι ψάχνετε πληροφορίες για τον διαιτολόγο ως επαγγελματία. Θέλετε να τον εμπιστευτείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρει όχι για να γίνετε φίλοι.

Πόσο κοστίζει;

Στην αγορά, θα παρατηρήσετε ότι το μέσο κόστος των υπηρεσιών για πτυχιούχους συναδέλφους είναι περίπου 30 Ευρώ. Ωστόσο, η τιμή θα αλλάξει ανάλογα με την περιοχή. Ελέγξτε επίσης εάν υπάρχει διαφορετική τιμή για την πρώτη συνεδρία ή τη μέτρηση λίπους και λάβετε επίσης υπόψη τη συχνότητα των επισκέψεών σας για να καθορίσετε το πλάνο σας.

Για να προσαρμοστούν στις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, ορισμένοι συνάδελφοι έχουν προσιτά πακέτα. Ρωτήστε τους!

Για να εκτιμηθεί εάν το κόστος των υπηρεσιών είναι φθηνό ή ακριβό, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η ποιότητά τους. Πόσο χρόνο πέρασε ο διατροφολόγος μαζί σας; Πόσο λεπτομερής είναι ο διαιτητικός του οδηγός;

Ο διατροφολόγος δεν σας δίνει ένα κομμάτι χαρτί που λέγεται δίαιτα! Η ολοκληρωμένη παροχή σύγχρονων διαιτολογικών υπηρεσιών περιλαμβάνει επίσης:

 • Συμβουλές διατροφικής συμπεριφοράς: έλεγχος περιβαλλοντικών ερεθισμάτων, κατανόηση της πείνας και του κορεσμού, συναισθηματική διατροφή, κινητοποίηση κ.λπ.
 • Διατροφική εκπαίδευση: Καλό είναι να καταλάβετε γιατί ακολουθείτε αυτήν τη δίαιτα, ώστε να μπορέσετε να αυτονομηθείτε και να διαχειριστείτε τη δική σας διατροφή.
 • Συμπληρωματικό υλικό: έντυπες οδηγίες, γραφικοί οδηγοί, υγιεινές συνταγές μαγειρέματος, ακόμη και οικογενειακές «ασκήσεις».

Το πρώτο ραντεβού

Συνήθως, οι στόχοι ενός διαιτολόγου σε ένα πρώτο ραντεβού είναι να:

 1. Ανακαλύψει το κίνητρο και την ετοιμότητά σας
 2. Δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας (πώς λειτουργεί, πόσο συχνά θα βρίσκεστε)
 3. Λάβει το απαραίτητο ιατρικό ιστορικό σας (διατροφή, ιατρικό προφίλ, βάρος, συνήθειες)
 4. Απαντήσει στις βασικές σας ερωτήσεις
 5. Αποφασίσει για τις διατροφικές οδούς και να σας δώσει την πρώτη διατροφική καθοδήγηση

Όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο για τον διαιτολόγο. Θα πρέπει να δει όλες αυτές τις πληροφορίες για να ετοιμάσει το εξατομικευμένο πλάνο διατροφής σας. Επομένως, το δεύτερο ραντεβού μπορεί να είναι το ίδιο σημαντικό όπως ακριβώς το πρώτο!

Έχετε αποτέλεσμα;

Ο ρόλος του διατροφολόγου μοιάζει πολύ με αυτόν του προπονητή: θα σας δείξει μεθόδους και στρατηγικές, θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στην κατάσταση, να αντιμετωπίσετε εμπόδια και να βρείτε συμμάχους, θα είναι πάντα εκεί για να σας ενθαρρύνει, να σας παρακινήσει στις προσπάθειές σας.

Αξιολογήστε την εμπειρία σας με τον διατροφολόγο, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους προόδου:

Την ζυγαριά. Το βάρος σας αλλάζει προς την επιθυμητή κατεύθυνση; Αυτό μπορεί να είναι η πιο κοινή παράμετρος απόδοσης, αλλά δεν είναι η μόνη!

Μέτρηση λίπους. Αποκτάτε σιγά σιγά τα απαιτούμενα επίπεδα μυϊκού ιστού, σωματικών υγρών και λιπώδους ιστού; Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, ιδανικά το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας πρέπει να προέρχεται από το σωματικό λίπος.

Κοιλιακό λίπος. Το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται αρνητικά με την υγεία-όσο χαμηλότερο είναι, τόσο καλύτερη είναι η υγεία σας.

Δείκτες υγείας. Κάντε εξετάσεις αίματος 3 μήνες μετά. Το πιθανότερο είναι να έχουν βελτιωθεί (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο, ουρία, ουρικό οξύ, κλπ). Αλλά μπορεί να χρειαστεί ακόμα περσότερος χρόνος για να φτάσουν σε φυσιολογικές τιμές.

Ευεξία. Πηγαίνετε στην τουαλέτα τακτικά, καλύτερες φυσικές λειτουργίες (αναπνοή, περπάτημα, αντοχή, αντανακλαστικά), καλύτερη διάθεση, πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ανεξάρτητα από τις ερωτήσεις που έχετε, μπορείτε να τις εκφράσετε χωρίς δισταγμό! Αυτό μπορεί να είναι ένα απαραίτητο βήμα για την επίτευξη των στόχων σας. Για παράδειγμα, μπορεί να βρείτε με τον διαιτολόγο σας ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τη στρατηγική σας.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Κωστούλας Θεόφιλος

Φιλικής Εταιρείας 8Β

ΚΑΒΑΛΑ

info@nutr.gr

2514000008

Facebook

Twitter

Top