• info@nutr.gr
  • Φιλικής Εταιρείας 8Β, 65403, Καβάλα
  • Τηλέφωνο: 2514000008
Open

Πώς ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Πώς ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ρωτούν σε έναν διαιτολόγο είναι «πώς θα χάσω βάρος;» Δυστυχώς δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτό. Η συμβατική σοφία λέει ότι πρέπει να κάψετε περισσότερα από όσα τρώτε, ενώ άλλοι λένε ότι το να τρώτε όπως οι πρόγονοί μας θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά.

Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν οφέλη από αυτές τις προσεγγίσεις, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει απάντηση «one size fits all» στην απώλεια βάρους. Οι τάσεις έρχονται και φεύγουν, αλλά οι άνθρωποι θέλουν γεγονότα. Αυτό είναι όπου ένας διαιτολόγος μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βοήθεια των ανθρώπων να επιτύχουν πραγματική και διαρκή απώλεια βάρους.

Πολύ συχνά βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ξεκινούν μια νέα δίαιτα και την διακόπτουν ξανά και ξανά λόγω κοινωνικών επιρροών, υψηλού στρες και έλλειψης κινήτρων – για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Η γνώση του τρόπου αντιμετώπισης αυτών των εμποδίων είναι ο λόγος για των οποίο πολλοί άνθρωποι ζητάνε βοήθεια από έναν διαιτολόγο.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η υποστήριξη από έναν επαγγελματία διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει κανείς στην απώλεια βάρους.

Η ευθύνη είναι το κλειδί. Είναι πιο πιθανό να ακολουθήσετε τις προπονήσεις σας στο γυμναστήριο εάν έχετε έναν προσωπικό γυμναστή να σας περιμένει στο γυμναστήριο, να ελέγξει τη φόρμα και τις επαναλήψεις σας, αντί να πηγαίνετε μόνο όταν σας αρέσει. Σίγουρα, μπορεί να ξέρετε τι να κάνετε, αλλά είναι πώς το κάνετε πραγματικά. Το ίδιο ισχύει και για έναν διαιτολόγο.

Μπορεί να γνωρίζετε τι είδους γεύματα να φάτε, αλλά πώς αντιμετωπίζετε αυτές τις κρίσιμες στιγμές όπως τις τούρτες γενεθλίων στον χώρο εργασίας σας; Ή όταν τρώτε έξω; Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των υγιών και των κακών λιπών; Και ποιες πηγές πρωτεΐνης θα σας δώσουν περισσότερη έκρηξη και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε ημερησίως;

Η συζήτηση με κάποιον που έχει εκπαιδευτεί για να βοηθάει σε θέματα διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις και πώς σχετίζονται με την περίπτωσή σας.

Ένα άλλο βασικό μέρος της δουλειάς των διαιτολόγων είναι απλώς να συζητάτε για παρανοήσεις σχετικά με το φαγητό. Δύο από τις πιο συνηθισμένες είναι «οι υδατάνθρακες σας παχαίνουν» και «μην τρώτε σνακ». Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτούς τους μύθους:

Οι υδατάνθρακες σας παχαίνουν!

Όλοι οι υδατάνθρακες δεν δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως τα γλειφιτζούρια, τα κέικ, τα μπισκότα, το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι μπορούν να στείλουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στα ύψη και να σας αφήσουν να πεινάτε ακόμα περισσότερο. Αυτό οδηγεί σε έναν κύκλο υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Η επιλογή υδατανθράκων πλήρους τροφής, όπως λαχανικά, φρούτα και ολικής αλέσεως, από την άλλη πλευρά, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να βελτιώσει τη συγκέντρωση, να κάψει λίπος και να βελτιστοποιήσει την απόδοση της άσκησης.

Θυμηθείτε, το να κόψετε μια ομάδα τροφίμων ή να περιορίσετε το φαγητό σας θα είναι πάντα δύσκολο να διατηρηθεί. Η υπερβολική κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών, είτε πρόκειται για υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λίπη, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Προτού απαγορεύσετε την πατάτα ή τη γλυκοπατάτα, σκεφτείτε δύο φορές πώς μαγειρεύετε και τρώτε – μια μεσαία βρασμένη πατάτα ή ψητή γλυκοπατάτα μπορεί να είναι νόστιμη και ικανοποιητική. Τηγανίζοντάς τα ή προσθέτοντας κρέμα γάλακτος και βούτυρο μπορεί να αποδειχθεί η πραγματική αιτία του προβλήματος.

Το σνακ είναι πάντα κακή ιδέα

Ενώ το σνακ μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των φορών που τρώτε την ημέρα και ενδεχομένως να αυξήσετε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε, δεν είναι πρόβλημα όταν τα κύρια γεύματά σας είναι ισορροπημένα και το σνακ προέρχεται από την πείνα, παρά από άλλους παράγοντες όπως πάρτι, κοινωνικές επιρροές ή άγχος.

Εάν έχετε προσπαθήσει εδώ και χρόνια να χάσετε βάρος με ένα στυλ φαγητού χωρίς επιτυχία, ίσως αξίζει να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο σχετικά με το ποια σνακ να φάτε που δεν θα επηρεάσουν το κατά τα άλλα υγιεινό σχέδιο διατροφής σας.

Σε κάθε περίπτωση, το να τρώτε σύμφωνα με την όρεξή σας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της ανησυχίας σχετικά με το φαγητό σε ένα πρόγραμμα. Το να έρθετε ξανά σε επαφή με την όρεξή σας και το φαγητό όταν έχετε καλό επίπεδο πείνας (αλλά δεν λιμοκτονείτε) μπορεί να βάλει το σώμα σας πίσω στο κάθισμα του οδηγού – και να σας φέρει στο ιδανικό βάρος σας.

Επομένως, εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ή έχετε δοκιμάσει πολλές φορές και φαίνεται να μην βρίσκετε τον τρόπο να το πετύχετε, ο διαιτολόγος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείτε τα εμπόδια σας στην επιτυχία και να επιμείνετε στους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Σε τι βοηθούν οι διαιτολόγοι ειδικοί στην παχυσαρκία:

Εάν ζείτε με υπέρβαρο βάρος ή παχυσαρκία, οι διαιτολόγοι ειδικοί για την παχυσαρκία μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε τις γνώσεις, την αυτοπεποίθηση και τις δεξιότητες για να επιτύχετε τους στόχους σας για την υγεία και τη διαχείριση του βάρους σας.

Ορισμένοι διαιτολόγοι ειδικοί για την παχυσαρκία συμβουλεύουν με οδηγίες για τη βελτίωση της υγείας του ατόμου, καθώς επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην έρευνα των καλύτερων επιλογών θεραπείας και πρόληψης της παχυσαρκίας.

Ποιους βοηθούν οι διαιτολόγοι ειδικοί στην παχυσαρκία;

Ένας ειδικός διαιτολόγος παχυσαρκίας μπορεί να σας υποστηρίξει εάν ζείτε με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς και εάν έχετε και άλλες παθήσεις υγείας.

Πώς λειτουργούν οι διαιτολόγοι ειδικοί στην παχυσαρκία;

Ο ειδικός διαιτολόγος για την παχυσαρκία συνήθως συνεργάζεται με μια ομάδα που μπορεί να περιλαμβάνει γιατρό, φυσιοθεραπευτή ή ψυχολόγο. Η ομάδα θα συνεργαστεί μαζί σας για να διαμορφώσει ένα σχέδιο για τις διατροφικές σας συνήθειες, τα τρόφιμα, τα επίπεδα δραστηριότητας και την ευεξία και θα λάβουν υπόψη τους προσωπικούς σας στόχους, τις προτιμήσεις και τις κοινωνικές ανάγκες σας.

Εμπιστευτείτε την υγεία σας σε έναν Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και βρείτε υπηρεσίες όπως:

Κάντε χρήση τις υπηρεσίες που σας προσφέρουμε για να πάρε και εσείς μια άποψη σε τι επίπεδο βρίσκεστε:

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Κωστούλας Θεόφιλος

Φιλικής Εταιρείας 8Β

ΚΑΒΑΛΑ

info@nutr.gr

2514000008

Facebook

Twitter

Top