• info@nutr.gr
  • Φιλικής Εταιρείας 8Β, 65403, Καβάλα
  • Τηλέφωνο: 2514000008
Open

Τροφές για ενέργεια και αντιμετώπιση της κόπωσης

diaitologos-kavala

Ο σύγχρονο τρόπος ζωής είναι άμε- σα συνδεδεμένος με τις ελάχιστα διαθέσιμες ώρες για ύπνο και ταυτόχρονα με τις αμέτρητες ώρες απασχόλησης του ατόμου είτε στον εργασιακό του χώρο είτε σε διάφορες άλλες δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, το αίσθημα της κόπωσης είναι εμφανές στο πρόσωπό μας, στις αντιδράσεις μας, στη δουλειά μας, στις επαφές μας με άλλους ανθρώπους και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Παρακάτω, αναγράφονται μερικά tips όσο αφορά τις αλλαγές που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος ώστε να αντιμετωπίσει το αίσθημα της κόπωσης διατροφικά.

Μείωση Καφεΐνης

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι με την αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης καφεΐνης θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κόπωσης. Το αποτέλεσμα όμως είναι τελείως διαφορετικό μιας και η καφεΐνη όσο γρήγορα μας τονώνει τόσο γρήγορα περνάει η δράση της και κατ’ επέκταση ο οργανισμός την αναζητά σε μεγαλύτερες δόσεις.

Αύξηση ενυδάτωσης

Η αφυδάτωση αποδεδειγμένα προκαλεί ατονία και πνευματική σύγχυση. Επομένως, η σωστή ενυδάτωση μειώνει τα συμπτώματα αυτά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι θα πρέπει να καταναλώνουμε 35ml/Kg σωματικού βάρους πχ ένας άνθρωπος 80 κιλών θα πρέπει να καταναλώνει ημερησίως 80×35 = 2,8 λίτρα νερό.

Αύξηση βιταμίνης Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ανήκουν στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και συμμετέχουν σε σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και συγκεκριμένα βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και τα εσπεριδοειδή.

διαιτολόγος Καβάλα

Αποφυγή «κακών» λιπαρών

Η κατανάλωση κακών λιπαρών όπως το βούτυρο, το λίπος από μία μπριζόλα, τα τηγανητά γεύματα κ.α. αυξάνουν το αίσθημα της κόπωσης. Για την αποφυγή αυτού, πρέπει να αντικαταστήσουμε τα κακά λιπαρά από καλά. Είναι προτιμότερη λοιπόν, η κατανάλωση ξηρών καρπών, ελαιολάδου, αβοκάντου και σολωμού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σελήνιο, ψευδάργυρο και φυσικά σε λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Αποφυγή ζάχαρης

Παρόλο που η ζάχαρη αποτελεί απλό υδατάνθρακα και υδατανθρακώνει άμεσα τους γλυκοζοεξαρτώμενους ιστούς, θα πρέπει να αποφεύγεται και να αντικαθίσταται από σύνθετους όπως πχ δημητριακά, ψωμί, ρύζι, όσπρια κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί και από το μέλι που έχει αντιοξειδωτικό ρόλο, αποτελεί υποκατάστατό της και παρέχει και αυτό άμεση ενέργεια στον οργανισμό.

Κατανάλωση λιπαρών ψαριών

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μεταξύ των άλλων μικροθρεπτικών συ- στατικών τους και ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα βοηθούν στην απομνημόνευση. Στη κατηγορία των λιπαρών ψαριών ανήκουν το σκουμπρί, ο τόνος, η πέστροφα, οι αντζούγιες, το χέλι, η αθερίνα, ο σολωμός και η παπαλίνα.

Μαύρη σοκολάτα

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας επηρεάζει την σεροτονίνη στον οργανισμό, μία ουσία που προέρχεται από τη διάσπαση των υδατανθράκων και μειώνει το άγχος και έμμεσα αυξάνει τη διάθεση.

Φρούτα και λαχανικά

Η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών της εποχής καλύπτει στον οργανισμό τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που ταυτόχρονα αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού και μειώνουν το αίσθημα της κόπωσης.

Συμπληρώματα Διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε εκείνα που προκαλούν στιγμιαία τόνωση όπως είναι η ταυρίνη, η καφεΐνη, ο βασιλικός πολτός και οι ηλεκτρολύτες καθώς και σε εκείνα που προκαλούν διαρκή τόνωση όπως το συνένζυμο Q10 που βρίσκεται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η καρνιτίνη που βρίσκεται στη σαρδέλα, το σκουμπρί και το κοτόπουλο καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αναφέρθηκαν παραπάνω. Συμπερασματικά, η τροποποίηση των διατροφικών μας συνηθειών σε συνιστώσα με την υιοθέτηση των προαναφερθέντων συμβουλών μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή της κόπωσης και ταυτόχρονα στην αύξηση της διάθεσής μας.

Top